martes, 29 de marzo de 2011

Activitats

4. Creus que les columnes d’un edifici s’han de fer d’un material resistent a la tracció o a la compressió? Per què?Les columnes suporten l’esforç de compressió, ja que subjecten un element horitzontal.
5.Les claus per obrir una porta han de ser d’un material resistent. Però, a quin tipus d’esforços? Les claus s’han de fer d’un material resistent a la torsió.

Aixó fa un esforç de compressió

Tipus d'esforços

TRACCIÓ:Una estructura o un element estan sotmesos a un esforç de tracció quan hi actuen a sobre forces que tendeixen a augmentar-ne la longitud, és a dir, a estirar-los.


COMPRESSIÓ:Un element o una estructura estan sotmesos a un esforç de compressió quan hi actuen a sobre forces que tendeixen a disminuir-ne la longitud; és a dir, a comprimir-los.
FLEXIÓ:Una estructura o un element estan sotmesos a un esforç de flexió quan les forces o les càrregues tendeixen a doblegar-los
.
CISALLA:Un element està sotmès a un esforç de tall o cisalla quan les forces que actuen paral·lelament al sentit de la secció tendeixen a tallar-lo; és a dir, tendeixen a desplaçar una secció respecte a l'altra.




TORCIÓ:Un element està sotmès a un esforç de torsió quan les forces que hi actuen tendeixen a fer girar una secció respecte a l'altra; es a dir, a retorçar-lo.

viernes, 25 de marzo de 2011

Material i estructures.

Prehistòria
Fustes
http://blocs.xtec.cat/joanjuncadellacinicial/files/2009/11/vidacueva.jpg
Egipte
Pedra
http://lh3.ggpht.com/_kkuSqlJ1d2Q/S-KVWghivRI/AAAAAAAAADM/6-a9sJrQeaE/egipte1.jpg
Roma
Maó
http://www.resultados-futbol.com/pictures/935/gallery/149600.jpg
Edat mitjana.(romànic)
Maons
http://farm4.static.flickr.com/3021/3097863101_0965b0bc0f.jpg
Edat mitjana.(gòtic)
Maons
http://www.cartage.org.lb/en/themes/arts/architec/MiddleAgesArchitectural/GothicArchitecture/GothicArtArchitecture/gothic1.jpg
Revolució industrial.
Acer
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjrBxQDEno-rJ1PrMsSWyKAsVTQzkw0iMtmRFNX0y5w50PVq_U43NOTv5pVfPUxroCmIxZkpzCBhwlygiWF59BpClpMw2twn4cc77-Cl7Xh-EQN9L9ZaloUV7vrVoasRxg-t9qV-e4nMcI/s400/26388-la_revolucion_industrial_en_el_sector_primario_-_geografia.jpg
Actual
Formigó
http://www.sostenible.cat/sostenible/dades/imag/marc11/lima.jpg

martes, 22 de marzo de 2011

Que es un estructura

Una estructura és un conjunt resistent i estable d'elements capaços de suportar forces i transmetre-les als punts de suport.
Les forces que actuen sobre una estructura s'anomenen càrregues

martes, 1 de marzo de 2011

Unir.


  • Unir

    Per unir dues peces de fusta s'utilitzen diverses tècniques que tot seguit estudiarem. Aprendrem a clavar, cargolar, encolar i acoblar.
    • Tècnica per clavar. Se subjecta el clau amb els dits i se li donen uns cops suaus fins a introduir-lo una mica. Aleshores es retira la mà i es continua l'operació amb martellades més fortes.
    Si volem introduir un clau gruixut en una fusta, hem de fer-hi abans un forat per evitar que s'esquerdi 1. Els claus han de travessar les fibres perpendicularment per aconseguir que la unió sigui més forta 2. No s'han de posar dos claus alineats; s'evitarà que s'obri la fusta 3.

    • Tècnica per cargolar. Per enroscar s'ha d'escollir el tornavís adequat a la ranura de la cabota del cargol. S'agafa pel mànec amb una mà i es fa girar en el sentit de les agulles del rellotge. Es pot fer servir un tornavís manual o elèctric.

    Cal recordar que si hem de collar un cargol gran la fusta es podria obrir. Per evitar-ho, abans hi hem de fer un forat amb la barrina.
    En la fusta hi podem clavar claus, cargols i perns. Els claus poden variar en longitud, gruix i tipus de cabota. Els cargols per a fusta o tirafons són peces de metall de secció cilíndrica que tenen una rosca helicoïdal que acaba en punta i cabotes de formes diverses. Els perns permeten col·locar femelles estàndard o d'orelles. S'utilitzen quan es vol que les unions siguin desmuntables.

    • Tècnica per encolar. L'operació d'encolar serveix per unir les peces de fusta mitjançant un compost que s'anomena cola. Aquesta substància s'adhereix a les fibres de la fusta i s'endureix formant una unió estable. Per encolar cal tenir en compte que:
    • Les superfícies estiguin ben netes, sense vernís ni pintura.
    • Mentre s'assequen, les peces han d'estar sotmeses a pressió. Amb aquesta finalitat podem fer servir serjants o cargols de banc.
    • L'excés de cola s'ha de netejar amb un drap humit abans que s'assequi.
    • Tècnica per aplicar cola termofusible amb pistola. Podem encolar peces de fusta amb cola termofusible mitjançant una pistola especial. Aquesta pistola té una resistència elèctrica a l'interior que escalfa una barra de cola termofusible. Quan la cola és calenta, es fon i la podem utilitzar. Per dosificar la quantitat de cola, la pistola té un gallet que empeny la barra sòlida de cola.

    Seguretat
    La cola termofusible que aplica la pistola surt a una temperatura molt alta. Per no cremar-nos, hem de tenir en compte aquests consells:
    • No toquis la cola en estat líquid, ja que és molt calenta.
    • No deixis la pistola en qualsevol lloc, ja que pot deixar caure alguna gota de cola sobre la taula i cremar-te. Cal utilitzar un suport.
    • Tècnica per acoblar. Aquí tractarem de les unions de les peces de fusta per fer que encaixin l'una en l'altra. Hi ha diversos tipus d'acoblament.
    A l'acoblament amb espigues o tacs es marquen uns forats del gruix de l'espiga a les peces que s'han d'unir. Els forats han d'estar separats de la vora i centrats en la peça perquè encaixin perfectament. Les espigues es col·loquen, amb una mica de cola, com a element d'unió entre les dues peces. Per acabar d'encaixar les peces es fa servir un martell. Cal col·locar una peça de fusta o plàstic al punt on s'hagi de colpejar per evitar fer marques a la fusta.

    A l'acoblament de trau i metxa, en una de les peces de fusta s'hi fa un rebaix (trau). A continuació, s'encola i s'acobla en l'altra peça. S'utilitza, per exemple, per formar angles rectes entre les peces 1.
    L'acoblament encadellat es fa servir per unir dues peces de fusta pels cantells. En una de les fustes es fa un rebaix al llarg del cantell (femella) i en l'altra es fa un sortint (mascle). Abans d'encaixar-les, les peces s'encolen. Els terres i parets de fusta es col·loquen mitjançant aquesta mena d'unió 2.
    La cua d'oreneta s'utilitza molt per unir calaixos, ja que és una unió molt resistent. Les peces que s'uneixen són amples i no gaire gruixudes 3.