jueves, 16 de febrero de 2012

L'envasament

Els productes alimentaris elaborats han  d'estar en prefectes condicions de conservació.
L'envàs és un recipient en contacte directe amb el producte.

L'embalatge es el recipient que facilita  el transport i protegeix l'envàs de danys físics.


L'envasament s'efectua al final del procés d'elaboració en les industries alimentaries.

jueves, 9 de febrero de 2012

Els tractaments químics

Un conservant és una substància química batural o sintetitzada que frena o destrueix els microorganismes presents en un aliment. Els tractaments químics més habituals són:

La sal és un conservant que augmenta la salinitat de l'aigua de l'aliment per impedir que els microorganismes en disposen.




Añadir leyenda
El sucre antua de manera similar a la sal: limita l'accès dels microorganismes a l'aigua i se sol combinar amb mètodes físics. 



El fumatge és un tractament que conserva l'aliment gràcies a la introducció de substàncies antimicrobianes presents en el fum.  

La fermentació és un procés complex realitzat en condicions anaeròbiques per microorganismes no tòxics, que modifiquen la composició alhora que n'asseguren la conservació.


-La fermentació làctia, que produeix àcid làctic. S'utilitza en la fabricació de iogurt i mel i matò.


La fermentació alcohòlica, que produeix alcohol. S'utilitza per begudes alcohòliques.


La fermentació acètica, que produeix àcid acètic a partir de l'alcohol del vi per obtenir el vinagre.
 




martes, 7 de febrero de 2012

Els tractaments frigorífics

La refrigeració consisteix a rebaixar la temperatura de l'aliment fins a valors entre els 0-C i els 8-C. Els aliments frescos son atacats constantment per microoganismes.

La congel·lació rebaixa la temperatura del producte per sota del su punt de congelació, fins a valors entre -18ºC i -22ºC. Això fa que els aliments puguin estar mesos en congelació sense adquirir ningun mal.

La deshidratació és una tècnica que elimina el contingut d'aigua d'un producte i redueix la capacitat microbiana d'atacarla 




La liofilització és una tècnica de deshidratació per fred que consisteix a congelar el producte i, posteriorment, afavorir la sublimació , és a dir, el pas a vapor de l'aigua que conté l'aliment.

jueves, 2 de febrero de 2012

Els tractaments de conservació:
Els microorganismes patògens necessiten la presència de nutrients i unes condicions adequades de temperatura, acidesa, humitat,oxigen i temps per desenvolupar-se i alterar l’aliment.
Hi ha dos tipus bàsics de tractaments de conservació: els físics, que inclouen els tèrmics i els frigorífics, i els químics.
Els tractaments tèrmics:
L'escaldat és una operació prèvia en fruites i hortalisses que consisteix a sotmetre el producte a temperatures elevades durant un període curt de temps, gràcies a l'acció de l'aigua o del vapor d'aigua.

L'esterilització aconsequeix la destrucció de tots els tipus de microorganismes presents en l'aliment, però hi provoca canvis substancials. Consisteix a escalfar progressivament l'aliment fins a arribar a temperatures al voltant de 120 graus centigrads, que és mantenen durant uns minuts.

L'esterilització UHt, o esterilització ràpida a elevades temperatures, s'aplica a productes líquids en els quals l'escalfor es difon molt ràpidament








La cocció és un tractament que elimina les característiques del producte fresc i, en segon terme, destrueix la càrrega microbiana.


La pasteurització destrueix els gèrmens pat`gens sense afectar gaire les característiques del producte.